Mit lehet igazolni egy cégkivonattal?

Mit lehet igazolni egy cégkivonattal?A hiteles, közhiteles cégkivonatok segítségével egy vállalkozás számos tulajdonságát, jellemzőjét bizonyítani, igazolni lehet. A cégkivonatok feladata is ez, hogy különböző ügyintézés, szerződéskötés során igazolják az adatok valódiságát. De milyen adatokról is van szó egy cégkivonat esetén?

A cégkivonat először is tartalmazza a vállalkozás általános információit. Ilyenek pl. a cég neve, székhelye, telephelyei, adószáma, cégjegyzékszáma, fő tevékenysége és a jegyzett tőkéje. Ezek az információk általában elégségesek egy vállalkozás általános megismeréséhez.

A cégkivonat akkor is megfelelő, ha részletesebb információkra van szükségünk. Először is tartalmazza a cég bejegyzési dátumát. Ennek segítségével valamennyi betekintést kapunk a vállalkozás múltjába. Ha részletesen meg szeretnénk vizsgálni egy cég múltját, akkor cégmásolatot szerezzünk be, ugyanis a cégmásolat tartalmaz minden olyan információt, ami a cégjegyzékben valaha szerepelt, akkor is, ha azok törölve lettek.

A cégkivonat tartalmazza a cég képviseletére jogosultak adatait és a képviseletük módját is. Ha valaki el szeretne járni egy cég nevében, ügyeiben, akkor cégkivonattal tudja bizonyítani, hogy erre joga van.

A cégkivonattal igazolni lehet még a cég tagjait is, valamint a vállalkozás könyvvizsgálóinak adatait is. A cég tagjainak segítségével betekintést nyerhetünk egy vállalkozás hátterébe, a könyvvizsgálók segítségével pedig igazolni lehet, hogy hozzáértők végzik a vállalkozás pénzügyi vezetését.