A varjúháj az egyik legnépszerűbb sziklakerti évelő

A varjúháj az egyik legnépszerűbb sziklakerti évelőA varjúháj növények csoportjába rengeteg különböző faj tartozik, melyek kinézetre széles spektrumot ölelnek át, ültetésük, gondozásuk, szaporításuk azonban nagyon hasonló. Két nagy csoportot különböztethetünk meg, a magas és az alacsonyabb növésűeket. Általában sziklakertekbe ültetve szoktuk őket hasznosítani vagy talajtakaróként alkalmazni, de kőedényben is nagyon jól mutatnak.

A növények előnye, hogy kiválóan alkalmasak kezdőknek arra, hogy a kertészkedés alapjait elsajátítsák. A varjúhájnak nincsenek különleges igényei, nem kell folyamatosan figyelni rá, hanem minimális időráfordítással nevelgethető. Ültetéskor kell ügyelni arra, hogy tápanyag dús talajba ültessük, majd pedig bő vízzel öntözzük (de ne álljon a vízben, ha edénybe ültetjük). Ezt követően a kiültetett növényeknek általában a csapadék elegendő, plusz öntözést nem igényelnek. Ha nyáron hosszú hetekig csapadékmentes és forró időjárás van, akkor van csak szükség egy-egy öntözésre. A varjúháj ültetését a fagyos időszakok kivételével bármikorra lehet időzíteni, nem muszáj tavasszal ültetni.

Gyakori probléma szokott lenni a talajtakaróként is alkalmazott növényeknél, hogy szétterjed a növény és beteríti az udvart vagy a rendelkezésre álló területet. Szerencsére varjúháj esetén ettől nem kell tartani, ugyanis a növény nem terjeszkedik agresszívan.

A varjúháj szaporítása tőosztással történik, és akkor is ajánlott tőosztást alkalmazni, ha megritkul a növény.