Növényvédő szerek váráslása, használata

Növényvédő szerek váráslása, használataA növényvédő szerek használata hozzátartozik a tavaszi és nyári időszakhoz. Körültekintően kell azonban eljárni növényvédő szer vásárlásakor és használatakor is, ugyanis olyan szerekről van szó, melyek nem megfelelő használat esetén mérgezést, környezeti károkat is okozhatnak.

A növényvédő szerek címkéje

A legfontosabb, hogy bármilyen növényvédőt is vásárolunk, a címkét, és az azon található összetevőket kell átnéznünk. A címke fontos információkat tartalmaz a növényvédő szerről, annak alkalmazhatóságáról és a biztonságos felhasználásáról. A címkén a következő információknak kell szerepelniük: a készítmény neve, hatóanyagai, a szerforma, a növényvédő szer rendeltetése, a gyártó adatai, a gyártás ideje, a kiszerelési idő, a gyártási szám, az eltarthatósági idő, az engedélyező hatóság neve és a használati utasítás.

A használati utasítás betartása

A növényvédő szerek használatakor is be kell tartani azokat az utasításokat, előírásokat, melyek az adott termékre vonatkoznak. Mivel a növényvédők gyakran tartalmaznak olyan szereket, melyek reakcióba léphetnek más anyagokkal, vagy akár önmagukban is károsak az egészségre, ha nem megfelelően használjuk azokat.

A használati utasítások között megtalálhatjuk a különböző veszélyjeleket, melyek egy betű-szám kombinációt és egy rövid mondatot tartalmaznak. Ilyenek pl., hogy „Gyermekek kezébe nem kerülhet”, „Fokozottan tűzveszélyes” vagy „Bőrrel érintkezve ártalmas” az adott szer.